Idag har jag och lillebror bakat bountybollar. Det är ju mycket fokus på fudge, knäck och tryfflar såhär till julen men om man vill mjukstarta pralinbaket kan jag varmt rekommendera dessa godbitar. Mycket valuta för ansträngningen och en påse kokos kostar bara runt en euro!
Vi började med att blanda 200 gram kokosflingor med 4 dl florsocker i en bunke.
När vi rört ihop sockret och kokosen hällde vi i 6 matskedar smält smör och 6 matskedar vispgrädde (ovispad). Sedan rörde vi om tills det såg ut som ovan: Livs levande bountyinnehåll. Gott!
Sedan var det bara att rulla bollar av smeten. Vi fick ihop till cirka 40 stycken som vi placerade i knäckformar. De färdiga bollarna sattes in i kylen för att stelna i cirka 1-2 timmar.
Brorsan spexade loss för bloggens skull.
När bollarna blivit hårda i kylen smälte vi hushållschoklad i vattenbad, för nu var det dags för överdraget. Det gick åt 200 gram choklad. Vi satte också lite smör i den smälta chokladen för att göra den blank och slät.
Det var lite petigt att få tillbaka bollen i formen efter att den var rullad i chokladbadet utan att förstöra ytan, så vi provade olika metoder. Här testar vi att sticka igenom cocktailstickan genom knäckformen för att inte få choklad överallt.
Efter lite doppande och petande och många cocktailstickor senare var bollarna färdiga!
Lite varierande utseende, men det gör inget! De i främre raden fick väldigt mycket choklad på sig.
En Bountyboll i genomskärning.
Man kan ju variera receptet genom att smaksätta innehållet och/eller överdraget om man vill och dekorera bollarna med strössel och annat fint, men här är grundkursen. Enkelt och gott!
Ser gott ut! Vad duktig du är på att göra fina blogginlägg! :)
SvaraRaderaÅh, tack vad du är snäll! :)
SvaraRaderaVad fina de blev, ser jättegoda ut! :)
SvaraRaderaÅh, tack tack fina!
SvaraRadera