lördag 5 februari 2011

Runebergstårta / Fail cake

Idag skulle jag baka Runebergstårtor. Tyvärr har jag inte hittat formar att baka dem i någonstans! Men eftersom jag verkligen ville baka just sådana tänkte jag att det skulle gå lika bra med en vanlig kakform. Det blev tyvärr ett kakforms-misslyckande men smaken var det inget fel på! Jag bestämde mig för att visa er i alla fall.Det här är mitt favvis bakverk!

Receptet är ihopsatt av många olika och är supergott:

100-120 g smör
2 dl farinsocker
2 ägg
100 g grovhackad mandel eller hasselnöt
2 dl krossade digestivekex
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl grädde
1 tsk bittermandelarom

hallonsylt
glasyr
rom eller punsch

Först vispade jag ihop det rumstempererade smöret och farinsockret. Sedan knäckte jag i två ägg, ett i taget och rörde det till en jämn smet. Därefter tillsatte jag grädden och de ihopblandade torra ingredienserna. Det blev en rätt tjock och seg smet som jag hällde i en mjölad kakform. In i ugnen i ca 175 grader i 20-30 minuter, och när kakan svalnat och dränkts i rom dekorerade jag den med hallonsylt och glasyr. Tadaaaa: I give you fail cake!

 Jag valde att använda rom och inte punsch att dränka in den med innan serveringen.
 Jag läste någonstans att man kunde använda vanligt mjöl till formen, men det var lite överoptimistiskt. Hade jag satt skorpsmulor som vanligt hade det säkert gått vägen!
 Hackad mandel var jättegott i, fast jag hade menat att använda hasselnötter egentligen.
 Jag flyttade ner kakan efter halva tiden till nedre delen av ugnen för att inte bränna botten. Den var inne i ca 30 minuter.
Kakan fastnade alltså i den alltför lite mjölade formen och blev superlessen utseendemässigt. Jag är själv en sån som tycker att glasyren skall vara vit men jag råkade ha rosa latmansglasyr hemma att använda och alla vet att ett skepp som sjunker sjunker så inget krut spilldes. Hm. Men det var faktiskt jättegott och kanske lite mäktigt. Happy Runebergsdagen!

PS. Tror jag fått huvudvärk av rommen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar